مهارت نه گفتن

در مورد یک مهارت بسیار مهم میخواهیم با هم صحبت کنیم، مهارت نه گفتن .نه گفتن به درخواست هایی که دوست نداریم انجامش بدیم به هر دلیلی به نفع ما نیست باحال و شرایطمون جور در نمی اید حتی ممکن است یک وقتهایی به ما آسیب های بزرگی بزند، یا دچار ضرر و زیان بشویم،یا باعث از دست دادن موقعیت های خوب ما بشود.
آشنایی با مدل های نه گفتن :
نه گفتن به خانواده رابطه عاطفی نه گفتن به دوستانمان ، یا همکارانمان، نگفتن به مردم در جامعه یا افرادی که در موقعیت های مختلف کنارما یا رو به روی ما قرار میگیرند، نه گفتن به خودمون نه گفتن به فرزندمان و نه گفتن به شرایط و محیط هایی که میتواند برای ما ناخوشایند باشد.
وقتی که از آن درخواست یا کاری که از ما خواسته شده است ، خوشمان نمی اید و متاسفانه به خاطر ترس هایمان و تجربه های تلخ گذشته مان ضعف های درونی مان خودمان رامجبور به پذیرش و انجام کار یا اتفاق می کنیم و حتی ادامه میدهیم آن مسیررا در حالی که به هیچ عنوان حالمان باهاش خوب نیست و متوجه نیستیم که با دست خودمان داریم چه آسیب بزرگی به خودمان میزنیم چه فرصت های ارزشمندی را از دست میدهیم و متاسفانه این مسیر می تواند ما را به جایی ببرد که یک دفعه به خودمان بیاییم و ببینیم که ای کاش همان روز اول قبول نمیکردیم ای کاش همان روز اول یکم جسارت داشتیم، یکم مهارت نه گفتن داشتیم ، یکم رای خودمان ارزش قائل بودیم، نه گفتن شجاعت میخواهد .
اول شروع میخواهد تمرین، ثبات و اینکه روی حرفمان بمانیم تا نتیجه بگیریم و کم کم این قدرت درون ما شکل بگیرد. این مهارت بسیار ارزشمند ، درون ما شکل بگیرد و به ما کمک کند تا بتوانیم رشد کنیم و موفق بشویم.
انواع ترس هایی که در نه گفتن ناتوان هستیم :
انواع ترس هایی که ما بخاطرش در نه گفتنمان ناتوان هستیم رو برایتان توضیح میدهم خودتان پیدا کنید که کدام یک از این ترس ها در شما در حال حاضر وجود دارد که به خاطرش شما مجبور میشوید یا محکومید به نه گفتن. ترس از دست دادن افراد ،ترس از ناراحتی یا دلخور افراد، ترس از درگیر شدن با افراد یا به مشاجره کشیده شدن آن اتفاق، ترس از اثبات ناتوانی یا نادانی خودتان به دیگران ،اینکه دیگران شما را چطور می خواهند قضاوت کنند ، چطور در مورد شما فکر کنند،ترس ازدست دادن فرصت هایتان، حتی ممکن است آن فرصتها یک وقت هایی به ضرر شما باشد ولی شما نگران از دست دادنش هستید. این ترس ها میتواند خیلی بیشتر از اینها باشد میتواند تعداد بیشتری به شاخه های دیگر تبدیل بشود. این ترس های اصلی بودند ، میتواند زیر شاخه داشته باشد.
شما باید پیدا کنید سرنخ آن نگرانی و ترس تان را که باعث شده شما نتوانید به دیگران نه بگویید. یک وقتهایی موضوع ترس نیست ، موضوع اثبات خودمان به دیگران است مثل اثبات مهربانی ، اثبات فروتنی، اثبات دل بزرگ داشتن ، این که بقیه ما را بپذیرند ما را بخواهند ما را درتو جمعشان نگه دارند به ما به بها بدهند ، برای ما ارزش قائل باشند ، یه وقتهایی که ما گدایی عشق و محبت رو میکنیم نمیتوانیم نه بگوییم یه وقتهایی برای اثبات وفاداریمان نه نمیگوییم یه وقتهایی به خاطر اثبات دوست داشتنمان یا آن عشقی که ما اسمش را گذاشتیم عشق ، به خاطر اثباتش نه نمیگوییم و خیلی از دلایل دیگری که شما از امروزمیتوانید خودتان دقت کنید ، آنها را شناسایی کنید و به آنها بپردازید.
فواید نه گفتن : یکی ازمهم ترین فایده های مهارت نه گفتن ، اینکه ما اعتماد به نفسمان افزایش پیدا میکند ، شجاعت و جسارت در ما افزایش پیدا می کند ، ما دارای یک کلام قاطع میشویم چون با قاطعیت یاد گرفتیم که نه بگوییم ، در زمان و برنامه ریزی مان بهتر بهینه تر و موفق تر هستیم یعنی میتوانیم زمانمان را ذخیره کنیم چون برای دیگران وقتمان را تلف نمیکنیم. برنامه ریزی مان رامیتوانیم بهترارائه بدهیم ، بهتر انجام بدهیم.
افزایش عزت نفس با نه گفتن :
یکی ازفایده های خیلی مهم نه گفتن، افزایش عزت نفس است، افزایش احساس ارزشمندی است . چون ما وقتی احساس ارزشمندی میکنیم برای وقت و زمانمان ، برای زندگیمان ارزش قائل هستیم ،خیلی راحت میتوانیم نه بگوییم. احساس لیاقت ، یعنی من لایق این هستم که وقتی تموم زندگیم را برای خودم سیو کنم و بتاونم در جهت مسیر خودم ازش استفاده کنم.
فواید دیگر، رسیدن به رشد و پیشرفت چند برابر است چون شما آن زمان بندی را وقتی برای کارهای خودتان سرمایه گذاری می کنید متوجه میشوید که چقدر رشد بیشتری کردید.
شما ارتباطات بهتری خواهید داشت ، یعنی افراد به خاطر ناتوانی شما ، ضعف شما و اضطراب و ترس شما،با شما در رابطه نیستند ، بلکه به خاطر قاطعیتتون ،عزت نفستون و اعتماد به نفستون و ارزشمندتون کنارتان هستند. پس این ارتباط ها قاعدتا زیرساختهای بهتری دارند و ممکن است که خیلی برای هردو منافع بیشتری داشته باشد ، در جهت رسیدن به خواسته ها و در نهایت اینکه دسترسی میدهد به نقاط قوتتون ، به توانایی هاتون ، شما وقتی نه میگویید متوجه میشوید که چقدر توانمندید چقدر قدرتمند اید.
چه نقاط قوتی در پشت این مهارت نه گفتن درون شما وجود دارد و شما می توانید آنها را پیدا کنید و روش تمرکز کنید و بهش افتخار کنید.
راهکارهای تقویت مهارت نه گفتن :
ممکن است براتون سوال پیش بیاد که یک موضوع به این مهمی را ما چطور تقویت کنیم ؟راهکارهایش چیه؟
از اینجا باید شروع کنید که اولش خیلی توقع زیادی از خودتون نداشته باشید ، در شروع تقویت مهارت نه گفتن میتوانید این چند تا راه را امتحان کنید .
اول این که به فرد مورد نظرتان که درخواستی از شما دارد ، میتوانید یک راهکار دیگه پیشنهاد بدید . اینجا اگر شما مذاکره کردن را خوب بلد باشید و دایره لغاتتون ، دایره وسیعی باشد خیلی خوب میتوانید یک راهکار بهتر به فرد مقابل پیشنهاد بدید که آن فرد از آن استفاده کند و شما راحت بتوانید به نه ای که دوست دارید بگید ، برسید . همدلی کنید ، اینکه من متوجه هستم که این موضوع خیلی مهم است ولی شرایط انجام دادنش را ندارم.
طوردیگه ای که میتوانید مهارت نه گفتن را تقویت کنید ، این است که دلیلی برای این قاطعی که دارید اطلاع رسانی میکنیداعلام میکنید ، داشته باشید .میتوانید برای نه گفتن به طور مثال راجع به احساستان حرف بزنید میتوانید بگویید که من اگر بخواهم این کاررا انجام بدهم یا این کار را انجام ند هم ، احساس خوبی ندارم ،غمگین میشوم، عصبانی میشوم یا میترسم یا تمایل ندارم به خاطر اینکه احساسم خوب نیست ،بسته به شرایط ،احساستون را توضیح بدهید که این یکی از مهمترین فاکتور ها در مذاکره صحیح است.
راهکار دیگر این است که احساس ارزشمندی که درونتان هست ممکن است که یک وقتهایی که شما خیلی باهاش عجین نیستید ، خیلی باهاش صمیمی نیستید ممکنه است برای شما ایجاد ترس کند. مثلاً شما از احساس ارزشمندی و دوست داشتن خودتان بترسیداین در ناخودآگاهتون است . سعی کنید که ان احساس را در آغوش بگیرید و حس ارزشمندبودن و دوستداشتن خودتون را در آغوش بگیرید .
قرار نیست همه از شما راضی باشند ،شما وقتی احساس رضایتمندی از خودتان داشته باشید ، این بهترین دستاوردی است که شما از زندگیتون دارید و اول از همه این احساس ارزشمندی و دوست داشتن خودتون که براتون مهم است وشما را راضی میکند.
راهکاربعدی این است که به جنبههای مثبت نه گفتن توجه کنید . در ذهنتان این را بیارید که من الان وقتی میگویم چقدر میتواند اتفاقهایی بهتری را برای من رقم بزد. خیلی قاطعانه نه بگویید ، یعنی نگران این نباشید که چه تبعاتی دارد .اگر به خاطر نه گفتنتون ناراحت شدید و بعدأ که شرایط را ترک کردید ، دنبال دلیل ناراحتیتون بگردید و با فرد مقابل موقعی که دارید نه میگوی یدخیلی محترمانه و با آرامش برخورد کنید .
یک راهکار خیلی جالب دیگه اینجا میتوانید روش تمرکز کنید ، اینکه نه گفتن دیگران رو ببینید ، شیوه های نه گفتن دیگران را مشاهده کنید ، بررسی کنید ، دقت کنید ،ببینید چقدر میتوانید به نگفتن انها و شیوههای نگفتن بپردازید و مدل خودتان ر ا از بین آنها پیدا کنید .
راهکار دیگراین است که جواب خودتان را موقعی که میخواهید بگی دخیلی کوتاه بیان کنید . زیاد توضیح ندید. بسط ندهید .شاخ و برگ بهش ندهید خ.یلی مختصر و مفید و کوتاه جوابتان را بدهید نه بگید و ازش عبور کنید و مطمئن باشید که آن فرد متوجه منظور شما شده است ،یعنی نه شما را شنیده است .
داخل لفافه نه نگویید و خودتان را برای تکرار آن خواسته از فرد مقابل آماده کنید ، که ممکنه بعضی ها اصرار داشته باشند و شما همچنان بتوانید قاطعانه ، کوتاه و محکم نه بگویید و در نهایت آن فرد مجاب بشود که شما تصمیمتان قطعی است و نه را ارائه داده اید و دیگه قراراست از این موضوع عبور کنید.
دیدگاهتان را بنویسید